Efterloger och aktiviteter

2021-10-21

Eubatmöte den 21 oktober

När middagen var klar och kaffe med avec var framdukad skålades för Druidlogerna under MÄ Frank Svendsens ledning, därefter lämnades ordet till kvällens föredragshållare: VD:n på Trelleborgs Hamn Jörgen Nilsson började med att berätta om visionerna för att bli Europas bästa RoRo hamn (för rullande trafik). Som det nu är hamnen Skandinaviens största RoRo hamn.

Trelleborgs Hamn AB ägs till 100 % av Trelleborgs kommun. Avkastningen efter investeringar går direkt till Trelleborgs kommun, under år 2020 var avkastningen 50 miljoner kronor.

-Ca 9 % av svensk import och export går över Trelleborgs hamn.

-Östersjöns största järnvägshamn

-De största järnvägsfärjorna i världen trafikerar Trelleborgs Hamn

Trelleborgs hamn har 4 regelbundna destinationer som täcker trafik både till öst och väst Europa. Rostock, Travemunde, Swinoujscie och Klaipeda. Till dessa destinationer går 15 fartyg in och ut från hamnen varje dag, Dessutom  hanteras spannmål, gödning och olja i hamnen.

Från  år 1366 då Trelleborgs Hamn nämndes första gången under Valdemar Atterdags krig med hansestäderna har hamnen utvecklats kontinuerligt. För tillfälligt investeras mycket eftersom hamnen flyttas österut från nuvarande plats. Under detta år 2021 skall  nya och renoverade färjelägen vara klara. Ytorna inom hamnområdet skall vara färdigställde samt hamnkontoret skall vara klart under år 2022.

När det nya hamnområdet är klart skall Trelleborgs Kuststad med mellan 10 000  till 20 000 invånare byggas på den del av hamnområdet som Trelleborgs hamn lämnar.

Efter och under det underhållande föredrag uppkom flertal frågor. Några logebröder arbetar eller har arbetat i Trelleborgs Hamn. Bröder trafikerar också hamnen med både personbilar och lastbilar, arbetar med export av spannmål och import av gödning till lantbrukare i Skåne. Frågor om trafiksituationen till hamnen diskuterades också även om detta inte ingår i VD uppgift för Trelleborgs hamn. Större väggar, nya vägar inkräktar på jordbruksmark. Jordbruk är en stor del av verksamheten inom Trelleborgs kommun.

Med anledning av frågornas omfattning märktes det att Trelleborgs Hamn är något som berör Trelleborgs invånare mycket.

MÄ Frank Svendsen tackade Jörgen Nilsson för det underhållande och trevliga föredraget med mycket faktauppgifter.

Sven Svensson.


2020-01-25

Midvinterfest

Full fart på dansgolvet på Midvinterfesten! Glada gäster med motionsbehov efter en härlig middag.

Text och bild: Br Peter Johnsson


2020-01-09

Eubatmöte

Whiskeyprovning hos Stella Polaris på årets första möte den 9 januari vilket förevisades av Br. Peter Blomqvist från logen Nemeton. Vi provade fem stycken single malt från olika regioner i Skottland. Vi fick lära oss om olika destillerier dess historier och hur de producerar whiskyn. Varje destilleri har sitt egna sätt. Peter är teknisk fysiker så han gick även igenom fysikaliska och kemiska aspekter på whiskytillverkningen. Vi fick lära oss hur förvaringen i ekfat påverkar whiskyn. Något viktigt vi fick lära oss, är att inte ha is i whiskyn, men om man häller i vatten så ökar doften och smaken. Ett svenskt forskarteam har vetenskapligt visat hur tillsättningen av vatten lösgör vissa molekyler i whiskyn så att doft och smak ökas. Enligt deras forskning så är den optimala blandningen 27 volymprocent alkohol. Vi fick även lära oss att torven på Orkney och Islay är olika vilket påverkar doft och smak på den rökiga whiskyn från de olika regionerna. Kristna missionärer lärde sig destillera av araberna som använde denna kunskap till att ta fram parfym samt medicinaldrycker. Det finns olika sägner om hur denna kunskap sedan fördes över till Skottland. En sägen är att det var kristna munkar som introducerade det en annan är att det var en keltisk irländsk stam ”skoterna”  som invaderade på 400-talet i västra Skottland. Enligt legenden så förde de med sig kunskapen om destillering till Skottland. Druiderna ska sedan ha kommit på att man även kunde dricka destillatet. Den berusning som man sedan upplevde när man drack denna dryck var då gudarnas förtjänst. De döpte då drycken till uisge-beatha” (livets vatten). Ordet whisky är sedan en fonetisk översättning.

Text: OÄ Holger Sverin, Foto: OÄ Ingemar Granelli


2020-01-06

Barnjulfest

En trevlig familjedag för barn och vuxna gick av stapeln som traditionen påbjuder den 6 januari. Med 120 besökande systrar och bröder som tillsammans med sina barn o barnbarn deltog. Ögonen lyste på barnen av förväntan på vad som komma skulle. Efter treslaget satte dansen kring granen igång med raketen, ner i diket och morsgrisar är vi alle hopa. Under tiden fick vi till oss gott att äta och dricka anordnat av FU. Sedan kom överraskningen in med Clownerna Lattjo & Lajban som underhöll barnen, som roades och var genast med på noterna, vilket medförde många skratt och ett deltagande i sången Hej Barberibba. Många nöjda barn tycktes jag mig förnimma vilket jag både såg och hörde. Sedan viskades det i salongerna att en äldre rödklädd man med skägg var i antågande. Många förväntansfulla barn samlades i en cirkel på golvet och väntade på att deras namn skulle läsas upp. En trevlig tradition som går tillbaka 50 år i tiden. Detta görs inte utan ett stort arbete från FU och deras familjemedlemmar, som även tar en tripp till Ullared för att handla in julklappar och vinster. Och jag förstod att många förväntansfulla barn ser framemot nästa familjehögtid. Innan hemfärden fick vi till livs grillad korv för att fylla på energibehovet. Ett stort tack till alla Er som deltog och gjorde denna dag till ett fint och trevligt julfirande.

Text & bild OÄ Holger Sverin


2019-12-28

Stella Polaris 113 årsdag

Logen fick tre nya skott på sin stam, de nyvordna bröderna Kenth Nilsson, Mikael Tandari och Mats Johansson. 62 bröder var närvarande denna högtidsdag. Ett väl genomfört möte genomfördes av de för kvällen ersättande Brr. som innehar stor Druidisk kunskap, detta då ett flertal ämbetsmän inte kunde deltaga p.g.a. av sjukdom samt att någon fick motta tecken. Br. Carl-Christian Fredriksson fick motta veterantecknet och OÄ:arna Magnus Ahlström, Ulf Ingvarsson o Carl Jörgensen erhöll stjärntecknet. Fosterlandstalet hölls av M Bo Danielsson, TjOÄ för kvällen P-A. Meijgren höll talet till teckenmottagarna och TjOÄ denna kväll Ulf Ingvarsson höll talet till recipienderna OÄ Magnus Ahlström höll talet från teckenmottagarna, talet från recepienderna hölls av nyvordne Br. Mikael Tandari, SOÄ Claes Nilsson höll tal till logen och passade på att gratulera OÄ Ingemar Mårtensson till hans 300 möte denna kväll som är hans adept och min fadder, tacktalet för maten hölls av RSBibl René Lindelöf.

Text: OÄ Holger Sverin, Foto: OÄ Ingemar Granelli


2019-10-31

Druidstämma med ballotering och Bardating

Den sista oktober Balloterade vi i Stella Polaris nya recipiender så att vår Ek fortsätter grönska. Fyra nya skott ökar tillväxten. I efterlogen framförde OÄ Carl Jörgensen en rörande men uppskattad berättelse om ett livsöde under andra världskriget.

Text foto: OÄ Holger Sverin


2019-10-03

Jubelveteranteckenutdelning

Den 2:e oktober 1969 invigdes en då 29-årig lantbrukare från den skånska slätten i Druidlogen Stella Polaris. Hans namn är Lars-Erik Larsson och den 3:e oktober 2019 kallades han därför efter ett drygt 500-tal möten och 50 år (och 1 dag) som medlem i Stella Polaris att mottaga Ordens Jubelveterantecken. Han flankerades in i Lunden av sina ljusbärare OÄ:arna Bertil Remblegård och Jan-Erik Anselmsson. RSV Lars Grefmar förärade honom Jubelveterantecknet med assistens av RSBibl René Lindelöf, SÄÄ Ulf Liljegren och Fackelbärarna, SSkr Hans Hellman och SOrg Tommy Andersson. Broder Lars-Erik höll ett tal till middagen som ger en bild av hur logelivet gestaltade sig under 70/80-talen. Talet finns att läsa här.

 

Text och Foto: OÄ Holger Sverin


 

2019-09-19

Veteranmöte

Efter mötet i Lunden mottogs bröderna av FU med vackert dukade högtidsbord. Veteranbroder Lars-Erik Larsson framförde brödernas tack för uppmärksamheten och passade på att berätta några alltid uppskattade anekdoter från flydda Stella Polaris tider. Efter måltiden höll TjOÄ Ulf Ingvarsson föredrag på temat Bin och Biodling. Bröderna fick även provsmaka och hitta sin favorithonung.

OÄ Ulf Ingvarssons pratar om sin bisyssla

Text och Foto: OÄ Holger Sverin och Br Paul Mårtensson


 

2019-09-05

Eubatmöte

Vid första mötet på höstterminen delades drickskassan ut. Detta år var det Brottsofferjouren Söderslätt som var mottagare. Bröderna fick också en presentation av verksamheten innan ÄÄ delade ut checken.


Text och bild: Br Peter Johnsson