Druidorden och vår verksamhet

Druidorden. Vad är det för något?

Jag kan bara ge en personlig beskrivning av Ordens verksamhet och inte förklara vad den kommer att betyda för dig. Det kan du bara själv svara på när du gått med. Det är en Orden som startade i England på sjuttonhundratalet i en orolig värld. De som grundade Orden hade som mål att skapa en lungare och behagligare värld för sina medmänniskor. Man ville helt enkelt hjälpa andra. Från England gick kunskapen över Atlanten till USA för att efter några år ta vägen tillbaka till Europa och Tyskland. Från Tyskland kom den till Sverige 1904 och till Malmö. Som andra loge i Sverige startades en Loge i Trelleborg 1906 med namn Stella Polaris.

Druidorden har nu 70 loger och 5000 medlemmar runt om i Sverige. Det finns redan fjorton Druidloger i Skåne, Trelleborg har två, Malmö fem, Höllviken, Lund, Landskrona, Höganäs, Helsingborg, Hörby och Hässleholm har vars en och en femtonde kommer snart att starta upp i Sjöbo. Bor du på dessa orter eller i trakterna runt om och är intresserad av logeverksamhet, nya vänner och nätverkande, tag då kontakt med vårt ordenskansli i  Malmö 040-128081 för ytterligare information.

En av våra grundpelare är välgörenhet. Logerna runt om i Sverige samlar årligen in pengar till Druidordens stipendiefond som vart fjärde år delar ut stipendier till olika ändamål. 2013 delades det ut 750.000 kr. till forskningen om prostatacancer. Lokalt samlar vi också in pengar och det är i Logen Stella Polaris i Trelleborg som jag kan informera om. Det kan kanske vara av intresse för några av er läsare. Efter att vi under några år själva också samlat in pengar till prostatacancerfonden, ville vi satsa på något lokalt ändamål i Trelleborg och Skåne. I fjol gick vårt bidrag till funktionshindrade ungdomar i Trelleborg som fick motta vårt bidrag. För dessa pengar kunde de få gratis ridlektioner ute på Brosjödal vilket var mycket uppskattat.

Efter att själv ha varit med på en skallgång för att söka efter en försvunnen person, ledd av Missing People föreslog jag att vi skulle överlämna ett bidrag 2015 till dem, vilket antogs av vår styrelse. Den 7 maj fick vi besök av två representanter från Missing People som på ett mycket intressant sätt berättade om deras verksamhet. Vi fick en inblick i det livsviktiga arbete som de uträttar. Vid detta tillfälle lämnade Logen Stella Polaris över en check på den insamlade summan (se bild). Nu har nästa års insamling påbörjats och insamlade medel kommer att gå till Team Rynkeby. Dessa fantastiska ideella krafter, som samlar in pengar till barncancerfonden och sedan cyklar ner till Paris för att anlända då cyklisterna i Tour de France går i mål. En sak som jag också vill slå ett slag för är de Druider som cyklar från Treriksröset i mitten av maj och som under 23 dagar cyklar ner till Smygehuk för att anlända den 10 juni mellan kl. 15.00 – 17.00. Mer information om tider kan fås på hemsidan
https://www.stella-polaris.se/

De har då samlat in pengar hos logerna längs vägen som sedan skall överlämnas till Stipendiefonden. Summan beräknas överstiga 100.000 kr. Logemedlemmar kommer att finnas på plats i Smygehuk för att ta emot cyklisterna och även informera om vår verksamhet. Finns det någon som känner för att ta emot dessa duktiga cyklister i  Smygehuk så är ni välkomna dit.

Druidlogerna i Trelleborg kommer också att finnas på plats på Palmfestivalen i Trelleborg sista helgen i augusti nämligen fredagen den 28 och lördagen den 29 för att informera om deras verksamhet. Till sist vill jag också slå ett slag för Birgittaorden som också finns på många platser i vår avlånga land. Dessa damloger samlar in medel till bl.a. bröstcancerforskning. Dam- och herrlogerna Trelleborg träffas ofta och tillsammans ordnar vi många trevliga arrangemang. Söker du vänskapsband för livet? Personligt nätverk? Personlig utveckling? Möjlighet till kontemplation? Då kanske detta är något för dig.

Var rädda om varandra och tänk alltid på att ge en hjälpande hand till din nästa.

Med vänliga hälsningar
Holger Sverin